понеделник, 14 януари 2013 г.

Календар на спортните събития 2013 година


Календар на спортните събития 2013 година. Най-интересните  спортни събития за 2013-та  година, пряко свързани и с българско участие.


5 – 20 януари –  Рали Дакар. И   през 2013 година то ще бъде в Южна Америка, в Аржентина, Чили и Перу. За първи път в историята ще има български участници в надпреварата при автомобилите,  при това с два  екипажа – Петър Ценков/Иван Маринов с Опел и Орлин Алексиев/Александър Стоянов с БМВ. В АТВ класа пък отново ще се състезава Тодор Христов.

14-27 януари – Първият турнир от Големия шлем в тениса - Откритото първенство на Австралия.

19 януари – 10 февруари – Южна Африка ще приеме Купата на африканските нации по футбол.

3 февруари – Най-голямото спортно събитие в Северна Америка - Супербоул. Шампионът на САЩ по американски футбол ще бъде определен в Ню Орлиънс.

4 - 17 февруари – Световното първенство по ски-алпийски дисциплини е веднъж на две години. Сега домакин ще бъде австрийският зимен център Шладминг.

1-3 март – Европейското първенство по лека атлетика в зала. Домакин ще бъде Гьотеборг, а  България има надежди за медали на този шампионат.

17 март Първото състезание за сезона във Формула 1. Първият старт е в Австралия, а през годината са планирани 20 кръга, като последният е на 24 ноември в Бразилия.

Март/април – /датата  още не е ясна/  Спортист номер 1 за 2012-а на България Кубрат Пулев ще трябва да се изправи срещу поляка Томаш Адамек в защита на европейската и интер континенталната си титла, а двубоят ще бъде и  заявка за мач за световната титла.

Април –  Варна ще приеме европейското първенство по вдигане на тежести.

15 май – финалът на Лига Европа.

25 май – финалът на Шампионската лига Купата на Шампионската лига ще има нов носител през май.

27 май – 9 юни – Вторият за годината турнир от Големия шлем в тениса – Откритото първенство на Франция – Ролан Гарос.

31 май – 21 юли – Световна лига по волейбол. През 2013 година волейболната надпревара ще се проведе в нов формат. Предварителните групи започват на 31 май, а финалите, чиито домакин още не е известен, са от 16 до 21 юли. България е в група с Бразилия, Полша, САЩ, Аржентина и Франция. Първите три отбора от групата ще се класират за финалния турнир, който за пръв път ще включва осем отбора.

15-30 юни – "генералната репетиция” за световното първенство по футбол следващата година – Бразилия ще приеме Купата на конфедерациите, в която един срещу друг се изправят континенталните шампиони.

24 юни – 7 юли – Уимбълдън – най-престижният турнир в тениса – третият за годината от Големия шлем.

29 юни – 21 юли – най-престижното състезание в колоезденето – Тур дьо Франс.

19 юли – 4 август – Световното първенство по плувни спортове в Барселона. На последния шампионат през 2011-а в Шанхай Петър Стойчев спечели златен медал в плуването на 25 километра в открити води.

2 август – 1 септември – България тази година ще бъде част от волейболната надпревара при жените – Гран При. В трите различни групови фази в началото на надпреварата българките ще се изправят срещу Китай, Куба и Холандия от 2 до 4 август в Макао, срещу Пуерто Рико, Бразилия и Доминиканската република от 9 до 11 август в Пуерто Рико и срещу Япония, САЩ и Чехия от 16 до 18 август в Япония. Финалите са в Япония, а там се класират 6 от общо 16 отбора.

10-18 август – Световно първенство лека атлетика в Москва.

14-26 август – България ще приеме световното първенство по волейбол за мъже и жени с увреден слух. Домакин ще е София, а страната ни ще бъде представена в надпреварата при мъжете.

27 август – 8 септември – последният за годината турнир от Големия шлем в тениса – Откритото първенство на САЩ

4-22 септември – Европейско първенство по баскетбол. Домакин ще бъде Словения

6-14 септември – Европейско първенство по волейбол за жени. Домакини на шампионата са Германия и Швейцария. Българските  момичета са в група с Полша, Сърбия и един от още неясните участници – победителят от двубоя Румъния – Чехия в последната фаза на квалификациите.

16-22 септември – едно от състезанията, на които България има надежди за най-много медали – Световното първенство по борба – е в Будапеща.

20-29 септември – Европейско първенство по волейбол за мъже. Домакини на шампионата са Полша и Дания. България  е в група с Чехия, Германия и Русия.

4 – 20 октомври – Световно първенство по бокс за аматьори. Домакин ще бъде Алмати (Казахстан)


15 октомври –  България ще изиграе последния си мач от квалификациите за Световното първенство по футбол през 2014 г. в Бразилия. Отборът ни ще бъде домакин на Чехия, а още преди това ще е станало ясно кои ще се класират за Мондиала. Преди това тимът ни ще е играл още 5 мача:
    22 март – България - Малта
    26 март – Дания – България
    6 септември – Италия - България
    10 септември – Малта – България
    11 октомври – Армения - България

22-27 октомври – финалът на сезона в женския тенис, турнира на най-добрите осем през годината в Истанбул.

5-10 ноември – финалният за годината Мастърс турнир на АТП ще събере най-добрите осем тенисисти през сезона в Лондон.

11-22 декември – Световното клубно първенство по футбол през 2013 година то ще бъде в Мароко.




Статии от същата категория:

0 коментара:

Публикуване на коментар


 
Copyright 2010 Спортни новини. All rights reserved.
Themes by Bonard Alfin l Home Recording l Distorsi Blog